Obiective turistice in Baile Herculane si imprejurimi » |
Istoria noastra
Arhitectura monumentala a HOTELULUI ROMAN, cladit chiar pe locul unde s-a nascut istoria statiunii Baile Herculane, detine la parterul sau unele dintre atractiile turistice cele mai importante ale zonei:
- BASORELIEFUL LUI HERCULES (dupa care s-a realizat statuia lui Hercule din centrul statiunii) precum si
- BAILE IMPERIALE ROMANE al caror ctitor a fost insusi Imparatul TRAIAN.
Insemnatatea deosebita a acestor locuri este atestata de istorie, care garanteaza eficienta terapeutica a apelor termo minerale verificata de doua milenii incoace, deoarece deloc intamplator romanii au construit aceasta statiune la marginea imperiului lor. Trebuie mentionat insa faptul ca apele termo minerale de aici, cu efecte tamaduitoare de-a dreptul miraculoase, au fost cunoscute si utilizate permanent cu mult inainte ca romanii sa cucereasca Dacia.
Peste secole (cu stapaniri diferite pe aceste meleaguri), austriecii incepand cu Imparatul Carol al VI-lea (1711-1740), Francisc I (1792-1835), Iosif al II-lea (1765-1790) reconstruind si dezvoltand statiunea Baile Herculane au adus-o la rangul deosebit de onorabil de “cea mai frumoasa statiune de pe continent”, cum avea s-o numeasca insusi Imparatul Franz Iozef (1848-1916) la 19 iulie 1852, cu ocazia vizitei facute aici.
Baile Imperiale Romane atestate documentar din sec. II d.C, reprezinta locul de sorginte al statiunii, locul unde energiile cosmice si telurice sunt concentrate si cuprinse sub arcul energetic al constructiei lor de tip piramida.
Elementele fundamentale pamantul, apa, aerul si focul care stau la temelia zamislirii noastre materiale se intalnesc aici la BAILE IMPERIALE ROMANE vegheate de basorelieful lui HERCULES, intr-un echilibru natural care creeaza armonie cu legile divine trezind energii nebanuite, refacand aproape demiurgic trupurile atinse de timp.
Printre cetatenii de vaza ai Imperiului Roman care s-au perindat pe aici timp de aproape doua secole amintim pe Imparatul Marcus Aurelius Antonius ("Caracalla",211-217 d.C.) din dinastia Severilor, impreuna cu mama sa Iulia Domna, apoi Simonius Iulianus, Calpurnius Iulianus, Lucius Pompeius si altii, care au dedicat nenumarate tabule votive ca semn de multumire zeilor pentru vindecare si in special lui Hercules - eroul cel mai popular al antichitatii. Copi ale acestor tabule votive impreuna cu Basorelieful lui Hercules se gasesc la muzeul situat la parterul Hotelului Roman. Legenda spune ca aici pe valea Cernei, mai precis in Cheile Corcoaiei, ar fi avut loc una dintre luptele lui Hercules cu Hidra, in urma careia legendarul erou dupa ce s-a imbaiat in apele cu efecte miraculoase a prins puteri noi si a retezat unul din capetele balaurului care abia de-a scapat figind la vale spre Dunare. In cinstea acelei victorii oamenii vremii au realizat basorelieful lui Hercules chiar in stanca muntelui de unde izvoraste aceasta apa (Izvorul Hercules), infatisandu-l pe erou cu o maciuca pe umarul stang si in mana dreapta cu o cupa plina cu apa termo minerala din care imbie trecatorii sa bea.
Trebuie mentionat ca izvorul Hercules vede lumina zilei chiar la parterul Hotelului Roman si apele sale unice in toata zona alimenteaza printr-o lunga retea de conducte subterane bazele de tratament ale tuturor celorlalte hoteluri si pensiuni din statiune.
Pliniu spunea ca timp de sase secole romanii nu au avut alt medic decat Baile a caror menire era de a vindeca bolnavii care se inchinau zeului Aesculap, de a-i intari pe cei slabiti de puteri care se inchinau lui Hercules si de a-i mentine in forma pe cei sanatosi care se inchinau Hygeii. Astfel descoperirea valentelor preventive, curative si recuperatorii al izvoarelor de la Baile Herculane acum aproape doua mii de ani a fost considerata un eveniment de cea mai mare importanta careia romanii i-au acordat atentia cuvenita unei extraordinare bogatii naturale.
Asadar COMPLEXUL HOTELIER ROMAN, dat in folosinta in anul 1976, s-a construit pe milenii de istorie, faima sa trecand demult granitele Romaniei.
La Complexul Hotelier Roman, dupa doua milenii de la fondarea Statiunii Herculane ne bucuram de calitatile tamaduitoare ale apelor care izvorasc din adancuri la fel cum o faceau romanii, chiar in bazinele construite de acestia.